Skip to main content

Wat is een doula?

Het belang van rust en onthaasten tijdens de kraamperiode
Een zwangerschap en bevalling vragen veel van je lichaam en geest. Je lichaam maakt ruimte voor een nieuw leven wat groeit in jouw lichaam. Vervolgens komt de baring waarbij de baby door het geboortekanaal moet of misschien komt de baby wel ter wereld met behulp van een keizersnede. Zo heeft de baring (op welke manier dan ook) ook zo zijn impact op het lichaam. Op het moment dat de baby wordt geboren komt er ook een kersverse mama ter wereld. Al is het je eerste, tweede of zesde bevalling; bij elke baby vindt er weer een verschuiving plaats binnen het gezin.

Na 9 maanden hard werken verkeer je in de kraamperiode met een baby in je armen die al je warmte en liefde nodig heeft. Hoe jij de eerste 40 dagen na de bevalling doorbrengt bepaalt veel voor je herstel op langere termijn. Het kan zijn dat je door de adrenaline van de bevalling en hormoonsverandering je overweldigt voelt en het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt. Echter kan dit gevoel ook een valkuil zijn waardoor je te snel je alledaagse taken wilt oppakken.

Het is belangrijk om er bij stil te staan dat rust tijdens de kraamperiode niet betekent dat de moeder de hele tijd in bed moet liggen. Het gaat om het vinden van een balans tussen rust, zelfzorg en het verzorgen van de baby. Het is ook belangrijk dat andere familieleden en verzorgers de moeder ondersteunen, zodat ze voldoende tijd kan nemen om te rusten en te herstellen.

Afspraak maken

Wat kan Doula Yuvam voor jou betekenen?
Als kraamdoula help ik jou tot rust te komen en jouw bevalling te verwerken. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan massages, buik binden, voetenbaden, moxa therapie, kruidenstempelmassage of vaginaal stomen. Bij Doula Yuvam word je tijdens de behandelingen goed verwend met voedzame drankjes en hapjes, geïnspireerd uit de Ottomaanse keuken, welke een belangrijke rol spelen in het postpartum herstel en het vorderen van de borstvoeding.

Dit doe ik uiteraard bij jouw thuis, in jouw vertrouwde omgeving. Ik zorg dat ik alles bij heb om jou te ontzorgen, jij hoeft er alleen maar te zijn om de ontspanning te ervaren.