Skip to main content

De basisbehoefte van een baby bestaat uit de geur, stem, warmte en melk van de moeder. Hierdoor speelt het geven van borstvoeding een belangrijke rol in de kraamperiode voor veel vrouwen. Naast dat het de baby helpt bij het opbouwen van immuniteit, bevordert het ook de binding tussen moeder en kind en ondersteunt het herstel van de moeder na de bevalling. 

Het is een natuurlijk proces waarbij de moeder haar pasgeboren baby voedt met melk die speciaal is ontworpen om aan al zijn of haar voedingsbehoeften te voldoen. Dit intieme moment biedt niet alleen voedingsstoffen, maar heeft ook talloze voordelen voor zowel de baby als de moeder. Wat deze zijn lees je verder in deze blog, maar we beginnen eerst bij het begin:

Hoe komt de aanmaak van moedermelk tot stand?
De aanmaak van moedermelk is een proces dat begint tijdens de zwangerschap en wordt gestuurd door hormonale veranderingen. Na de bevalling gaat het proces verder met de stimulatie van de tepels door de baby tijdens het voeden.

  • Zwangerschap: tijdens de zwangerschap bereiden hormonen zoals prolactine de borsten voor op melkproductie.
  • Na de bevalling: na de bevalling stijgt het hormoon prolactine nog meer en daalt het progesteron hormoon drastisch,  wat de melkproductie stimuleert.
  • Tepelstimulatie: wanneer de baby aan de borst zuigt, stimuleert dit de afgifte van oxytocine, wat de melkafgifte bevordert.
  • Aanpassing aan behoeften baby: moedermelk past zich voortdurend aan de behoeften van de baby aan naarmate deze groeit en zich ontwikkelt.

Wat is nodig voor gezonde borstvoeding?
Een gezonde levensstijl en voeding zijn cruciaal voor het bevorderen van een gezonde moedermelkproductie. Het is belangrijk voor moeders die borstvoeding geven om voldoende calorieën, de juiste voedingsstoffen en voldoende vocht binnen te krijgen. Rust is van cruciaal belang bij het stimuleren van de melkproductie. Tijdens de slaap wordt het hormoon prolactine gestimuleerd, dat verantwoordelijk is voor het op gang brengen en in stand houden van de melkproductie. Een goede nachtrust en voldoende rust zijn daarom essentieel voor een succesvolle borstvoeding ervaring. 

Voordelen van borstvoeding voor de baby
Moedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarnaast is het een immuun ondersteuner. Moedermelk bevat antilichamen en andere stoffen die de baby beschermen tegen infecties en ziekten. Tot slot maakt de samenstelling van moedermelk het gemakkelijker verteerbaar voor de baby dan kunstmatige formules.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder
Borstvoeding geven kan helpen bij het verbranden van extra calorieën, wat kan bijdragen aan een gezond gewichtsverlies na de zwangerschap. Voor zowel moeder als baby is het de ultieme manier om de hechting te versterken en oxytocine aan te maken. Daarnaast zijn er onderzoeken die bewijzen dat borstvoeding het risico op bepaalde ziekten, zoals eierstokkanker en borstkanker, kan verminderen.

Bronnen:

Leave a Reply