Skip to main content

Wat is Mother Roasting?

Terwijl moderne geneeskunde voorziet in medische zorg, hebben verschillende culturen door de eeuwen heen hun eigen unieke manieren ontwikkeld om nieuwe moeders te ondersteunen en te koesteren tijdens de postpartumperiode; een traditie die vaak bekend staat als “mother roasting”. Dit is een oude traditie die zich richt op het herstellen van de gezondheid en het welzijn van nieuwe moeders na de bevalling. Het omvat culturele rituelen die gericht zijn op het verwarmen en voeden van het lichaam van de moeder en het bieden van emotionele ondersteuning tijdens de delicate overgangsperiode naar het moederschap.

Chinese Mother Roasting Zuo Yue Zi

In de Chinese cultuur wordt “Zuo Yue Zi” of “het zitten van de maand” sterk benadrukt. Tijdens deze periode van een maand wordt de nieuwe moeder in afzondering gehouden om te herstellen van de bevalling. Ze wordt verwacht veel rust te nemen en warme voeding te consumeren, zoals soepen en gestoomde gerechten. Het vermijden van koude en rauwe voedingsmiddelen wordt als essentieel beschouwd om het lichaam te verwarmen en genezing te bevorderen.

Turkse Mother Roasting ‘’Lohusa döşeği’’

Tijdens de ‘’Lohusa döşeği’’ krijgt de kraamvrouw een wollen deken en wordt er verwacht dat ze een week lang niet uit bed komt. Deze vorm van Mother Roasting stamt af uit het Ottomaanse tijdperk. De bedoeling is dat de moeder warm blijft en zelfs gaat zweten. Na deze week krijgt de moeder een sluitlaken om haar middel ter ondersteuning van haar buik en bekken. De kraamperiode in de Turkse cultuur duurt 40 dagen. Het is algemeen bekend dat er in deze 40 dagen geen bezoek langskomt, buiten de naaste familieleden. Moeder wordt verwend met soepen en kruidendrankjes zoals de ‘’Lohusa Şerbeti’’. Dit zoete kruidendrankje bestaat uit o.a. kruidnagel, kaneel, laos, nootmuskaat en suiker.  Op de 40ste dag krijgen moeder en baby een traditioneel bad en mogen ze officieel naar buiten. Familie en gemeenschap spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de moeder tijdens deze periode.

Mexicaanse Mother Roasting La Cuarentena

De Mexicaanse traditie van “cuarentena” verwijst naar de 40-daagse postpartumperiode waarin een nieuwe moeder wordt verzorgd door familieleden en vrienden. Ze wordt aangemoedigd om fysieke inspanningen te vermijden en zich te focussen op rust en herstel. Warme baden met geneeskrachtige kruiden en massages zijn gebruikelijk, evenals het eten van voedzaam voedsel zoals maïspap en bonensoep.

Indiaase Mother Roasting Japa and Pathiya Samayal

In India omvatten de tradities “japa” en “pathiya samayal” speciale zorg voor nieuwe moeders. Tijdens “japa” blijft een verzorger bij de moeder en de baby, biedt hulp en bereidt voedzame maaltijden. “Pathiya samayal” is een dieet dat is ontworpen om het herstel te bevorderen, waarbij kruidige en verwarmende voedingsmiddelen de voorkeur hebben boven gekruid voedsel.

Marokkaanse Mother Roasting Nifas-periode

In Marokko wordt de postpartumperiode “nifas” genoemd. Tijdens deze tijd krijgt de nieuwe moeder speciale baden met kruiden om het lichaam te zuiveren en te verwarmen. Ze draagt warme kleding en eet voedzaam voedsel om haar kracht en vitaliteit terug te winnen. Ook in de Marokkaanse cultuur speelt familie en gemeenschap een belangrijke rol bij het ondersteunen van de moeder tijdens deze periode.

Waarom warmte en ontspanning?

De behandelingen en coaching die ik aanbied maar ook de gerechten die ik voor je klaar maak zijn geïnspireerd uit deze verschillende culturen. Warmte, zorg en ontspanning staan centraal in mijn benadering. De bovengenoemde tradities erkennen het belang van zorgzaamheid, voeding en rust voor het herstel van de moeder na de bevalling.

Warmte kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het lichaam. Na de bevalling ervaren vrouwen vaak een verminderde bloedtoevoer naar bepaalde gebieden, en warmte kan dit helpen verbeteren. Goede doorbloeding is essentieel voor het genezingsproces, omdat het zuurstof en voedingsstoffen naar de herstellocaties transporteert en afvalstoffen afvoert.

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam in grote hoeveelheden progesteron aan. Het voornaamste doel van dit hormoon is het in stand houden van het baarmoederslijmvlies tijdens de zwangerschap. Daarnaast zorgt deze hormoon ook voor warmte. Na de bevalling wordt het progesteron hoeveelheid aanzienlijk minder in jouw lichaam en ervaar je de grootste hormoonsverandering die een mens kan ervaren. Daardoor is het belangrijk jouw lichaam warm te houden. De kans bestaat anders dat je je wat zwakker kunt voelen en zelfs verkouden kunt worden. Dit kan weer een negatief effect hebben op de borstvoeding en jouw welzijn.

Warmte heeft daarnaast een kalmerend effect op gespannen spieren en weefsels. Tijdens de bevalling en het postpartumherstel kunnen de spieren gespannen zijn, wat ongemak en pijn kan veroorzaken. Warmte kan helpen deze spanning te verminderen en de spieren te ontspannen, wat op zijn beurt het comfort en het herstel bevordert.

Ben je zwanger en wil jij ook een krachtig herstel na de bevalling? Vele vrouwen waren je al eeuwen voor. Bekijk hier de postpartum behandelingen en andere diensten die worden aangeboden tijdens de kraamperiode.

Leave a Reply