Skip to main content

In de wondere wereld van het moederschap, waar nieuw leven wordt verwelkomd en liefde in overvloed aanwezig is, kunnen sommige vrouwen een donkere wolk ervaren in de vorm van postpartum depressie (PPD). Volgens Trimbos, de wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheidzijn, zijn er jaarlijks ongeveer 23000 (!) vrouwen die kampen met een depressie na de bevalling waarvan de postpartum depressie de meest voorkomende is. Veel nieuwe moeders (11%) krijgen te maken met een depressie voor, tijdens of na de zwangerschap. Zo’n 10% van de pas bevallen vrouwen in Nederland krijgt een depressie na de bevalling. Ook bekend als een postpartum of postnatale depressie.

Veel vrouwen die hier mee kampen vinden het zelf ook erg lastig om ermee om te gaan en praten er niet snel over. Je bent immers moeder geworden; je moet klaar staan voor je gezin en de buitenwereld mag er niks van merken dat dit je niet makkelijk afgaat. Tel daar boven op de sociale druk dat je al meteen weer de oude moet zijn ofwel ”snapped back quickly” zoals ze het ook wel noemen, dan maakt het al snel dat het niet makkelijker wordt om over je onzekerheden te praten. Zolang er niet over wordt gesproken zal er weinig aandacht komen voor dit onderwerp. Hierdoor kunnen moeders die hier mee kampen terughoudend zijn in het vragen om hulp en advies en onnodig lang een depressie met zich mee dragen, met alle gevolgen van dien. Echter wanneer een moeder op tijd aan de bel trekt dan is een postpartum depressie wel goed te behandelen.

Maar wat kan je doen om een postpartum depressie te vermijden en welke hulpmiddelen kun je inschakelen als je er mee kampt?

  1. Bewustzijn en erkenning: Het is van vitaal belang om bewustzijn te creëren rond postpartum depressie en het stigma te doorbreken. Moeders moeten worden aangemoedigd om openlijk over hun gevoelens te praten en zich niet te schamen om hulp te zoeken. Ben je zelf niet een kraamvrouw maar ken je er een in je eigen netwerk? Vraag af en toe hoe het met ze gaat en bied een warme maaltijd aan. Zijn er andere kinderen in het gezin? Bied een keer aan of je ze kan meenemen voor een wandeling of een andere activiteit.
  2. Herken kenmerken tijdens de zwangerschap:  Ingrijpende levensgebeurtenissen zoals een verhuizing, een traumatische ervaring of bijvoorbeeld een verlieservaringen (bijvoorbeeld miskraam, scheiding, de dood van een ouder, verlies van werk) vergroten de kans op een depressie. Denk bijvoorbeeld ook aan hoge mate van stress of angst tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling; complicaties tijdens de zwangerschap, de bevalling of de kraamtijd; vroeggeboorte of ziekte van het kindje. Al deze factoren kunnen een aanleiding zijn voor een postpartum depressie. Herken je een van deze factoren bij jezelf of bij een zwangere in jouw nabije omgeving? Maak het bespreekbaar en zoek op tijd hulp om jezelf of een ander een zo zacht mogelijke landing te geven.
  3. Steunnetwerk: Een sterk steunnetwerk van familie, vrienden en partner kan van onschatbare waarde zijn. Moeders moeten worden aangemoedigd om hulp te vragen en hun gevoelens te delen met mensen die hen steunen. Is je partner vaak van huis vanwege zijn werk? Wonen familie en/of vrienden in een andere stad? Kleine simpele dingen als een mealtrain kunnen een uitkomst bieden zodat je altijd voedzame gerechten onder de hand hebt. Voeding speelt een essentiële rol voor onder andere je mentale gezondheid.
  4. Rust en slaap: Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor het herstel en welzijn van de moeder. Het is belangrijk dat ze de tijd neemt om uit te rusten en hulp krijgt bij het zorgen voor de baby. Vraag in de middagen of er een oma/zus/nicht/vriendin even bij je langs wilt komen om de baby over te nemen zodat jij een dutje kunt doen. Niemand in de buurt? Slaap dan wanneer de baby slaapt. Het is moeilijk om die berg met was te negeren maar zonder slaap kom je nergens!
  5. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en het vermijden van stress, kan helpen bij het bevorderen van het welzijn van de moeder. probeer dagelijks een wandeling te maken bij voorkeur in de natuur. Die kleintjes vinden het vaak heerlijk om in de babywagen of draagzak te slapen. Win win! Maar denk bijvoorbeeld ook aan bepaalde kruiden die je helpen ontspannen. Magnesium doet veel goeds voor je spieren en slaapkwaliteit maar denk bijvoorbeeld ook aan ijzer en vitamine B12, D en C. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het behouden van de mentale gezondheid.
  6. Babymassage: Het geven van babymassage kan niet alleen de baby kalmeren, maar ook de moeder helpen om een sterke band met haar baby te ontwikkelen en gevoelens van welzijn te bevorderen.
  7. Zelfzorg: Moeders moeten worden aangemoedigd om tijd voor zichzelf te nemen en zich te concentreren op activiteiten die hen vreugde en ontspanning brengen. Probeer momenten in te plannen voor jezelf en dit af te spreken met je partner of iemand uit je steunnetwerk.
  8. Professionele begeleiding: onderschat je emoties niet en trek op tijd aan de bel. Je hoeft het niet allemaal perfect te doen; niet voor de buitenwereld in ieder geval :).

Bron en meer informatie: https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/expertisecentrum-mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-en-zwangerschap/zwangerschap-en-depressie/

Leave a Reply